Projekt predstavljen na konferenciji za medije

Predstavljen projekt „Primjena inovativnih tehnologija u izolaciji bioaktivnih spojeva iz organskog otpada u proizvodnji vina“

Dana 18. studenog, 2014. s početkom u 11 sati u vijećnici Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt „Primjena inovativnih tehnologija u izolaciji bioaktivnih spojeva iz organskog otpada u proizvodnji vina“ financiran iz strukturnih fondova EU u sklopu programa 2007.-2013., u okviru poziva „Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije”, RC.2.2.08.
Projekt su predstavili (s lijeva na desno): prof.dr.sc. Karin Kovačević Ganić (PBF-suradnik na projektu); dipl.ing. agr. Miroslav Latal (AGROLAGUNA-suradnik na projektu); prof.dr.sc. Verica Dragović-Uzelac (PBF-voditeljica projekta); prof.dr.sc. Damir Ježek (PBF-prodekan za financije; suradnik na projektu).
Istaknuto je kako će oprema kupljena za ovaj projekt povećat znanstveno-istraživački kapacitet PBF-a, transfer tehnologija te komercijalizaciju rezultata istraživanja kroz veću suradnju s poduzetničkim sektorom, a istovremeno osigurati i razvoj novih, ekološki prihvatljivijih tehnologija kod iskorištenja biološkog potencijala organskog otpada radi ublažavanja/anuliranja negativnih utjecaja na okoliš. Voditeljica projekta, prof.dr.sc. Verica Dragović Uzelac, iza koje je također uz novčanu potporu iz EU fondova uspješno realiziran program “Višnja maraška”, navela je kako će novi projekt osigurati učinkovitiji transfer znanja iz znanstveno-istraživačkog sektora u gospodarstvo, te posebice na mala i srednja poduzeća koja se bave proizvodnjom vina.
U široj regiji vinarstvo je dosta razvijeno, brojni proizvođači susreću se s problemom zbrinjavanja otpada. “Stoga bi rezultati ovog istraživanja kroz razvoj i primjenu novih tehnologija te know how mogli imati važan utjecaj na produktivnost malih i srednjih poduzeća iz cijele regije, a Hrvatska bi se pozicionirala kao ekološki odgovorna zemlja i predvodnica razvoja održivog gospodarstva”, ocjenjuje Dragović Uzelac. Projekt stvara bazu za nastavak istraživanja i na drugim nusproizvodima prehrambene industrije poput otpada proizvodnje maslinova ulja, prerade jabuka, višnji, rajčica i sl.