Sudjelovanje članova projektnog tima na 28.-om Tematskom okruglom stolu stručnjaka procesne tehnike i energetike u poljoprivredi TOSS 2015

Voditeljica projekta prof. dr. sc. Verica Dragović Uzelac i članovi projektnog tima prof.dr.sc. Sandra Balbino, prof.dr.sc. Irena Landeka Jurčević, dr.sc. Sandra Pedisić i dr.sc. Danijela Bursać Kovačević prisustvovale su 28.-om Tematskom okruglom stolu stručnjaka procesne tehnike i energetike u poljoprivredi TOSS 2015, održanom u Beogradu (Zemun), Srbija,  09.12.2015. Na skupu je sudjelovalo oko stotinjak sudionika iz područja prehrambene industrije i prehrambene tehnologije. Skup je podržan i od strane Ministarstva nauke i zaštite životne sredine Republike Srbije, zatim Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj, ali i drugih resornih državnih organa (na pokrajinskom i republičkom nivou).

U sklopu okruglog stola predstavljeni i rezultati dijela istraživanja projekta „Primjena inovativnih tehnologija u izolaciji bioaktivnih spojeva iz organskog otpada u proizvodnji vina“ u obliku usmenih izlaganja.
Teme izlaganja bile su:

  • Inovativna rješenja zbrinjavanja komine zaostale nakon proizvodnje vina (prof. drVerica Dragović-Uzelac)
  • Ekstrakcija koštica grožđa iz otpada proizvodnje vina superkritičnim CO2 (prof.dr.sc. Sandra Balbino)
  • Antioksidacijski učinak bioaktivnih spojeva iz ekstrakta pokožice grožđa na hiperkolesterolemiju u miša (prof.dr.sc. Irena Landeka Jurčević)
  • Polifenolni spojevi iz sjemenki grožđa zaostalih u proizvodnji vina (dr.sc. Sandra Pedisić)
  • Primjena hladne plazme u izolaciji polifenola iz pokožice komine grožđa (dr.sc. Danijela Bursać Kovačević)

Predstavljena predavanja rezultirala su velikim interesom sudionika te su ostvareni novi kontakti s ciljem unapređenja budućih istraživanja.

DSC00624 DSC00612 DSC00611 DSC00608 DSC00607 DSC00605

 

Verica Dragović-Uzelac

Sandra Pedisić

Sandra Balbino

Irena Landeka Jurčević

Danijela Bursać Kovačević