U sklopu projekta održana druga stručna radionica

Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu održao je drugu znanstveno – stručnu radionicu u okviru projekta „Primjena inovativnih tehnologija u izolaciji bioaktivnih spojeva iz organskog otpada u proizvodnji vina“. Voditeljica projekta prof. dr.sc. Verica Dragović Uzelac je predstavila ciljeve i svrhu projekta, relevantnost projekta za gospodarstvo kao i dosadašnje provedene aktivnosti projekta.

Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu održao je drugu znanstveno – stručnu radionicu u okviru projekta „Primjena inovativnih tehnologija u izolaciji bioaktivnih spojeva iz organskog otpada u proizvodnji vina“. Radionica je održana u petak, 20.11.2015. godine u Impact Centru u Zadru, a sve nazočne pozdravio je prof. dr. sc. Damir Ježek, dekan Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. Voditeljica projekta prof. dr.sc. Verica Dragović Uzelac je predstavila ciljeve i svrhu projekta, relevantnost projekta za gospodarstvo kao i dosadašnje provedene aktivnosti projekta.
U okviru radionice dr.sc. Natka Ćurko održala je predavanje o polifenolnim spojevima grožđa, vina i komine te ekstrakciji primjenom mikrovalova. Prof. dr. sc. Karin Kovačević Ganić upoznala je učesnike radionice sa senzorskom analizom vina, a dr. sc. Sven Karlović održao je predavanje o primjeni novih tehnologija u ekstrakciji bioaktivnih tvari iz otpada prehrambene industrije (ekstrakcija potpomognute plinskom atmosferskom plazmom, visokim hidrostatskim tlakom, ultrazvukom, mikrovalovima i superkritičnim CO2). Pregled dosadašnjih istraživanja u okviru projekta na izolaciji fenola iz pokožice komine grožđa izložila je dr. sc. Danijela Bursać Kovačević te ukazala na predstojeće istraživačke zadatke. Nakon održanih predavanja uslijedila je zanimljiva rasprava. Istaknuto je da u otpadu od proizvodnje vina zaostaje velika količina polifenolnih spojeva koja se primjenom novih tehnologija ekstrakcije može iskoristiti u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Veliki potencijal je u iskorištenju ne samo pokožice već i sjemenke grožđa.
Na radionici je prisustvovalo preko 70 sudionika iz različitih institucija: Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, Enološki i pedološki laboratorij Sveučilišta u Zadru, udruga vinogradara i vinara „Nadin“, poljoprivredna zadruga „Masvin“, vinari, Agrokor, Agrolaguna, Zavod za javno zdravstvo Zadar, Poljoprivredno-prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, Razvojna agencija zadarske županije – Zadra Nova, Poljoprivredna savjetodavna služba, Hrvatska gospodarska komora Zadarske županije.
Nakon održanih predavanja za sve sudionike radionice organiziran je obilazak vinograda i proizvodnog pogona poljoprivredne zadruge „Maslina i vino“ te degustacija ponuđenih vina.

Održana predavanja:

Dragović-Uzelac

Kovačević Ganić

Karlović

Ćurko

Bursać Kovačević

IMG_4435 IMG_4436 IMG_4439 IMG_4440 IMG_4442 IMG_4451 IMG_4453 IMG_4455 IMG_4488